Bør man velge Tran eller Omega-3?

Dråpe ikon

Høy konsentrasjon av essensielle fettsyrer

Bærekraft ikon

Dokumentert helseeffekt og bærekraft

Mann, dame og barn ikon

Anbefales for både barn og voksne

Det er mange som lurer på om man skal velge tran eller omega-3. Det hele skyldes en misforståelse og at tran og omega-3 har helt forskjellig innhold eller virkemåte. La oss oppklare.

Omega-3 er en type fettsyrer som kalles essensielle. De er altså helt nødvendige for oss som mennesker for at kroppene våre skal fungere normalt. Siden kroppen ikke klarer å produsere disse fettsyrene selv, må vi passe på å få de tilført enten via kostholdet eller i form av kosttilskudd.

Det finnes flere typer omega-3 kosttilskudd, og mange kjenner nok ikke til forskjellen på disse oljene. La oss se nærmere på to av disse.

Tranolje lages av torsk/skrei, og omtales også som torskeolje. Tran har historisk vært et biprodukt fra tørrfiskproduksjon, og det har vært vanlig med trandamperier langs vår lange kystlinje. I riktig gamle dager ble kar fylt med torskelever og satt ut i sola. Når leveren råtnet fløt tranoljen til overflaten.

Midt på 1800-tallet kom trandamperiene, som resulterte i «medisintran», belysningsolje og fortilskudd. I dag produseres tran fremdeles på denne måten, og den renses gjerne i flere trinn før den tappes på flaske.

Nå produseres tran også ved sentrifugering av torskeleveren, med eller uten oppvarming, og nesten alt leverfettet utnyttes til tran. Tran er et eksempel på en olje som inneholder omega-3.

Selolje sine molekyler er annerledes oppbygd enn fiskeolje, og sel er et pattedyr som oss mennesker. At det er nettopp dette som gjør at opptaket av virkestoffene i seloljen er så godt er en av teoriene.

Selolje er altså et annet eksempel på en kilde til omega-3. Både de mer kjente EPA- og DHA-fettsyrene, men oljen fra sel er også kjent som en god kilde til på DPA. En fettsyre som har «flydd litt under radaren» altfor lenge. For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at EU ikke enda har godkjent bruk av noen helsepåstander fettsyren DPA (dokosapentaensyre).

Både torskeolje (Tran) og Selolje er altså kilder til Omega-3. Er du ute etter et kosttilskudd med dokumenter effekt, har vi akkurat nå en kampanje på Iglo selolje, hvor du får hele 50% rabatt.

Omega-3 fettsyrene EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA, hvilket dekkes av en dagsdose med Iglo selolje. Benytt deg av introduksjonstilbudet i dag, og prøv selv.